Apponyi-hintó

logo

A múlt században induló történet egy tárgyról szól, amelynek sorsa összefonódik a történelemmel. 1928 és 1932 között gyártották Budapesten, Magyarország akkori legjelentősebb hintó- és kocsikészítő műhelyében, a Misura gyárban. 1933 és 1941 között mindössze négy alkalommal használták, először Apponyi Albert 1933-as temetésén. A második világháború idején nyoma veszett. Két évtizeddel később került elő, Budapesttől távol. 1963-ban a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe került. 2017-ben a Nemzeti Örökség Intézete azzal a céllal restauráltatta a hintót, hogy méltó módon mutassa be a nemzet nagy halottainak emlékét idéző műtárgyat a legjelentősebb magyarországi temetőben, a Fiumei Úti Sírkert nemzeti emlékhelyen.

 
 

 

Az Apponyi-hintó megjelenését tekintve az uralkodói díszhintók kategóriájába sorolható. Történelmi, ipar- és temetkezéstörténeti, valamint esztétikai jelentősége is kiemeli a hasonló műtárgyak közül.

Díszhintókat kizárólag jelentős eseményeken, esküvők, keresztelők, koronázások vagy temetések alkalmával használtak. Exkluzív járművek voltak, akárcsak ma a limuzinok. A díszes kivitelezésük miatt műtárgynak is beillő járművek igazi feladata a reprezentáció volt. A dísztemetések fénypontja a gyászmenet volt. A koporsót gyászhintó szállította a ravataltól a végső nyughelyig. Ilyen pompakocsikon vitték utolsó útjára Kossuth Lajost, II. Rákóczi Ferencet, Thököly Imrét és Munkácsy Mihályt is. A második világháborúban az Apponyi-hintó kivételével mindegyik eltűnt vagy megsemmisült.

A legmagasabb igényeket kielégítő, méreteiben és megjelenésében is uralkodói pompát tükröző gyászhintót a főváros rendelte meg. A kézműves remekmű négy évig készült, a kor számos technikai újítását felhasználva. Végül Jordán Károly mérnök aprólékos és átgondolt tervezésének eredményeképp megszületett a barokkos faragványú, bonyolult szerkezeti és díszítő megoldásokkal készült ipartörténeti remekmű. Egy letűnt kor utolsó képviselője. A Misura gyár fogatolt járművei közül az Apponyi-hintó az egyetlen, amely megmaradt.

 
 

A közel négy méter magas, öt és fél méter hosszú hintót a világ egyik legnagyobb gyászhintajaként tartják számon. Csupán egy 19. században készült csehországi gyászhintó versenyez vele centiméterekben az elsőségért.

Az Apponyi-hintó nemcsak a nagy állami temetéseknek állít emléket, hanem a hazai kocsi- és hintógyártó ipar hattyúdala is.

A jövő technológiája a temetőben

 

A hintó a restaurálás végeztével került a kiállítási helyére, ahol egy a jármű szakszerű tárolásra alkalmas üvegpavilont és szabadtéri kiállítóteret alakítottak ki, a hintó történetét bemutató, gazdag képanyagot felvonultató interaktív felülettel. A műtárgy alaposabb megismerését − a hagyományt és modernitást ötvöző különleges járműhöz méltó formában − 21. századi technika segíti.

A látogatók érintőképernyőn tájékozódhatnak a magyarországi kocsigyártó ipar tágabb közegéül szolgáló történelmi korszakokról, a díszgyászhintót gyártó Misura cégről, a hintó névadójának, Apponyi Albert grófnak az életútjáról, illetve a gyászhintós nagy temetési menetek korabeli jelentőségéről. A hintó restaurálását lépésről lépésre megörökítő kisfilm bepillantást enged a műtárgy újjászületésének kulisszatitkaiba.

 

 

A hintót az APPonyi mobilalkalmazás viszi még közelebb a látogatóhoz, amelynek segítségével hat, kísérőszöveggel ellátott, 3D-animációban elevenedik meg az üvegpavilonban kiállított műtárgy. Korabeli környezetben látható a hintó első útja a gyártástól a temetésig, majd pedig temetés közben. A látogatók az animációkon keresztül alaposan szemügyre vehetik a hintó művészi kivitelű kocsiszekrényét, bravúros technikai megoldásokat felvonultató alvázát, fogatolását és a hintóbelső temetési kellékeit.

Az APPonyi mobilalkalmazás alapja a kiterjesztett valóság (augmented reality, röviden AR), amely a valós, létező tárgy vagy környezet „kiterjesztésével” működik. Okostelefonunk (vagy a Fiumei Úti Sírkertben elérhető tabletek) képernyőjén olyan tárgyak jelennek meg, amelyek a valóságban nincsenek ott (pl. a hintóban temetéskor használatos kellékek), a hintó előtt lovak masíroznak, a korát meghazudtolóan modern, tehergépkocsikra emlékeztető alváz szerkezetét pedig gurulás, rugózás közben csodálhatjuk.

A kiállítás megtekinthető a hét minden napján, a Fiumei Úti Sírkert nyitvatartási idejében.

 

 

logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja