Klösz György halálának 110. évfordulója

2023.09.14.

Klösz György német-magyar fényképész, a magyarországi városfotózás úttörője halálának 110. és Budapest egyesítésének 150. évfordulója, valamint síremlékének felújítása alkalmából megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és Budapest Főváros Levéltára csütörtökön a Fiumei úti sírkertben.

Klösz György német-magyar fényképész, a magyarországi városfotózás úttörője halálának 110. és Budapest egyesítésének 150. évfordulója, valamint síremlékének felújítása alkalmából megemlékezést tartott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) és Budapest Főváros Levéltára csütörtökön a Fiumei úti sírkertben: ez alkalomból a fényképész korabeli Budapestet bemutató fotóiból nyílt szabadtéri kiállítás.
    A megemlékezésen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója elmondta, hogy a NÖRI mint a Fiumei úti sírkert fenntartója Budapest születésének 150. és Klösz György halálának 110. évfordulóját összekapcsolva Klösz György képein keresztül mutatja meg a főváros születésének pillanatait.
    Hozzátette: Budapest születésének 150. évfordulója nem csak Klösz György fotói miatt kapcsolódik a Fiumei úti sírkerthez. Itt nyugszik több jelentős polgármester, köztük Ráth Károly, Gerlóczy Károly és Kammermayer Károly.
    Emellett több, a főváros arculatát meghatározó építész, Hauszmann Alajos, Steindl Imre, Ybl Miklós és Alpár Ignác nyughelye is a nemzeti emlékhely, ahol olyan neves szobrászművészek sírjai is megtalálhatók, akik Budapest jelentős közszobrait alkották, köztük Zala György, Strobl Alajos - fűzte hozzá.
    A főigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy Klösz György halálának évfordulójára nem csak a kiállítással emlékeznek. A Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Sírkert felújítási programja keretében közel kétmillió forintból újították fel a fényképész síremlékét, amelynek az eddig hiányzó váza díszítőeleme is visszakerült a helyére, Jánossy László, Klösz György ükunokájának köszönhetően.
    A kiállítás megszervezésében Budapest Főváros Levéltára is részt vett, a képeket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye bocsátotta rendelkezésre - tette hozzá Móczár Gábor.
    Jánossy László, Klösz György ükunokája az ünnepségen arról beszélt, hogy a Darmstadtban született fényképész "szívvel-lélekkel" magyarrá vált és boldog volt, ha magyarul beszéltek vele. Kortársai szerint kolerikus természetű és hihetetlen munkabírású ember volt - mondta Jánossy László.
    Emlékeztetett, hogy Budapesten Klösz György építette az első vízmeghajtású hidraulikus liftet Kossuth Lajos utcai fotóműterméhez.
    Elmondása szerint Klösz Györgynek két emléktáblája is megtalálható Budapesten: az egyik bronz emléktáblát 1986-ban állították és a Ferenciek tere metróállomás folyosójának falán látható, a másik pedig fotóműterménél, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt található meg.
    Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója felidézte, hogy Klösz György első pesti évei során főleg portréfotózással foglalkozott, de az 1870-es évek elején megkezdett munkájával örökre beírta magát Budapest történetébe mint az egyesített főváros századfordulós arculatának egyik legfontosabb és talán leghíresebb képi megörökítője.
    Hozzátette: az 1870-es évektől évtizedeken át következetesen fényképezte az épülő, eltűnő, átalakuló és minden újabb lépéssel világvárossá váló Budapestet. Klöszt képei készítése során a hitelesség és az archiválási szándék vezérelte: legfontosabb célja az akkori városkép hű megörökítése volt - hangsúlyozta a főigazgató.
    Elmondta, hogy a kiállításon látható fényképek töredéke annak a hagyatéknak, amelyet Klösz György hagyott az utókorra. A fiával, Pállal létrehozott vállalatot 1948-ban államosították, ennek köszönhetően került a levéltárba az 1960-as években a cég iratanyaga és 14 fénykép-mintaalbum, amelyekben 2026 darab fénykép található: ezek közül 1100 örökítette meg Budapestet és a főváros eseményeit 1873 és 1913 között. Az albumokat több mint húsz éve digitalizálták.
    Az október végéig látogatható kiállításnak Klösz György eredeti állapotába visszaállított síremléke melletti terület ad helyet.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja