Aki ízig-vérig ismerte az embereket

2019.02.20.

A Nemzeti Örökség Intézete a 175 évvel ezelőtt született Munkácsy Mihályra emlékezett a festő sírjánál.

Papp Gábor kulturális igazgató köszöntőjében kiemelte, a Nemzeti Örökség Intézete fontosnak tartja kultúránk nagyjai emlékének életben tartását, ezért jegyezzük a kerek évfordulóikat és ezért szervezzük a maihoz hasonló megemlékezéseket. Idén emlékeztünk Ady Endrére, de emlékezünk majd Radnóti Miklósra, Gerbeaud Emilre, Puskás Tivadarra, e célt szolgálják a társszervezetekkel kötött együttműködési megállapodásaink és ezt szolgálják kiadványaink, idegenvezetővel kísért sétáink is.

A Fiumei úti sírkert több mint temető. Kultúránk olyan színtere, ahol nemcsak az itt nyugvó nagyjainkra, művészekre emlékezünk, de ahol olyan kiváló alkotásokkal is találkozhatunk, mint Munkácsy síremléke. A NÖRI azért dolgozik, hogy a sírkert bekapcsolódjon az ország kulturális vérkeringésébe, és nemcsak a nyughelyeket látogassák az emlékezni vágyók, de a szobrokat, a műalkotásokat is keressék, és ne csak egy temetőt találjanak itt az érdeklődők, de számos olyan programot, koncertet, eseményt, ami miatt érdemes többször is visszatérni hozzánk - tette hozzá a NÖRI kulturális igazgatója.

A megemlékezésen Dr. Fülöp Péter, az EMMI politikai tanácsadója emlékbeszédében azt hangsúlyozta, hogy Munkácsy festészete az egyetemes magyar kultúra része, mellyel képzőművészetünket európai rangra emelte. Kiemelte: Munkácsy és művészete hozzátartozik a magyar nemzeti identitáshoz, munkásságával Magyarország is beágyazódott az egyetemes művészetbe. Munkácsy egyénisége és életműve azonban felelősséget és feladatot ró ránk, hiszen az emlékezés mellett a feltörekvő tehetségek gondozásával is foglalkozni kell – zárta beszédét Fülöp Péter.

A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Munkácsy sírjánál.

Munkácsy Mihály 1900. május 1-jén halt meg, május 9-én volt a temetése. Óriás tömeg kísérte utolsó útjára a Műcsarnoktól ide, a mai Fiumei úti sírkertbe. 1911-ben felavatott síremléke Telcs Ede munkája.


logo
Tudnivalók

A Fiumei úti sírkert mauzóleumai csak előzetes egyeztetéssel látogathatók, a Nemzeti Örökség Intézete munkatársa kíséretében.

 

A sírkertbe autóval történő behajtás az első órában ingyenes. A sírkertben a KRESZ vonatkozó szabályainak megtartása mellett szabadon lehet kerékpárral közlekedni.

 

A temető területén fotó vagy vágókép csak előzetes bejelentést követően készíthető. A temetőben filmet forgatni csak előzetes írásbeli engedély és a NÖRI-vel kötött egyedi szerződés alapján lehet.

Nyitvatartás
JANUÁR, FEBRUÁR

7:30 - 17:00

MÁRCIUS

7:00 - 17:30

ÁPRILIS

7:00 - 19:00

MÁJUS, JÚNIUS, JÚLIUS

7:00 - 20:00

AUGUSZTUS

7:00 - 19:00

SZEPTEMBER

7:00 - 18:00

OKTÓBER

7:00 - 17:00

NOVEMBER, DECEMBER

7:30 - 17:00

Kapcsolat

Cím: 1086 Budapest,

Fiumei út 16-18.

 

Tel.:

+36 1 896-3889

+36 1 896-3902

+36 70 400-8632

 

E-mail
nori@nori.gov.hu

 

Sajtókapcsolatok
sajto@nori.gov.hu

Írjon nekünk
Az év honlapja